-
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.
test
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.
Hout stoken? Hout stoken in uw haard of kachel geeft warmte en een heerlijke sfeer in uw huis. Daarbij is het van belang dat u op de juiste manier hout stookt. Welk hout gebruikt u, hoe stookt u zonder rook. Al dit en nog meer tips over hout stoken vindt u hier.
<Bij het stoken van hout is het van groot belang dat de schoorsteen goed werkt. Dit komt ten goede van de veiligheid, gezondheid en milieu. Let daarom goed op waaraan een schoorsteen moet voldoen bij het plaatsen of laat dit doen door een erkende installateur. Andere punten die belangrijk zijn voor de schoorsteen zijn:
Het stoken van hout is in principe milieuneutraal en is daarom een geschikte manier om uw huis te verwarmen. Daarbij is het wel van belang dat het juiste haardhout gebruikt wordt om te stoken. Zo kunt u niet elk hout gebruiken, zelfs niet wanneer u een allesbrander heeft. Het is van belang dat u onbehandeld en gedroogd hout gebruikt. Het vochtpercentage van hout tussen de 15% en 20% zitten.
Om het u te helpen bij het kiezen van het juiste hout hebben wij de keuzehulp ontwikkeld. In 2 gemakkelijke stappen heeft u het juiste hout. Wij leveren uitsluitend goed gedroogd hout.
Iedereen die hout stookt wil dit doen zonder rook of in ieder geval zo min mogelijk. Dit is zowel prettig voor u zelf als de buren. Wanneer u stookt en er ontstaat veel rook dan kan dit liggen aan een te lage temperatuur en/of te weinig toevoer van zuurstof.
Wanneer u heldere gele vlammen en witte/kleurloze rook heeft dan heeft een goed brandend vuur. Zijn de vlammen oranje, instabiel en grijze/zwarte rook dan verloopt de verbranding niet goed. Daarbij is de luchttoevoer van belang en de temperatuur. De manier van aanmaken van het vuur is hierbij van belang.
Het hout aansteken kan je op verschillende manier doen. Wat wij nooit aanraden is het gebruik van kranten, brandgel of spiritus. Gebruik bij het aansteken van de haard; aanmaakblokjes, aanmaakhout en gedroogd haardhout.
Voor het aanmaken van het haardhout zijn in principe twee methodes. Het hout aansteken vanaf de onderkant of vanaf de bovenkant. Deze laatste manier wordt ook wel de Zwitserse methode genoemd.
Bij de traditionele manier wordt het aanmaakhout kruislings geplaatst met daartussen voldoende aanmaakblokjes. Op het aanmaakhout worden de blokken geplaatst met de kloofkant naar beneden. Vervolgens steekt u de aanmaakblokjes aan.
Hout stoken de Zwitserse methode wordt ook wel het nieuwe aansteken genoemd. Het heeft deze naam gekregen omdat deze techniek in Zwitserland is ontwikkeld nadat er onderzoek is gedaan vanuit de Zwitserse overheid. Deze manier van aansteken zorgt voor minder rookontwikkeling en een schone verbranding.
Stap 1
Stapel 2 tot 4 blokken droog haardhout (bij voorkeur ovengedroogd) in uw houtkachel of haard. Plaats hier bovenop een aantal aanmaakhoutjes en plaats hiertussen aanmaakblokjes (2x2 is voldoende). Het werkt het best om de aanmaakhoutjes kruislings te plaatsen.
Stap 2
Steek de aanmaakblokjes aan met een lucifer of aansteker. De aanmaakblokjes zullen ontbranden en de aanmaakhoutjes verhitten, zodat deze gaan branden. De brandende aanmaakhoutjes zullen zorgen voor het opwarmen van uw haard en rookkanaal, zodat een goede trek ontstaat.
De houtblokken zullen van bovenaf verhit worden, zodat ook deze
geleidelijk vlam vatten. Binnen 15 minuten heeft u, zonder kranten of
spiritus, een goed brandende houtkachel of haard.
Op de juiste manier het haardhout aansteken heeft zoals u heeft kunnen lezen een aantal voordelen. We zullen voor u een aantal tips op een rij zetten: