test

Haardhout kopen

“Wat kost een kuub haardhout bij u ?”

Één van de vragen die onze klantenservice dagelijks krijgt. Om deze vraag goed te beantwoorden en de bekende appels met appels te vergelijken moeten we eerst een aantal zaken helder zien te krijgen, zoals;

  • gestort of gestapelde kuub ? 
  • gedroogd of zelf drogen ?
  • afhalen of bezorgen ?
  • welke houtsoort ?


Haardhout kopen bij Lignaco.com

Bij Lignaco.com koopt u altijd goed gedroogd haardhout, handgesorteerd, strak gestapeld in stevige palletten. Uiteraard snel thuisbezorgd op elke werkdag naar keuze.


Haardhout kopen wat is prijs per kuub?

Om te beginnen wordt haardhout geleverd in losgestorte of gestapelde kuubs. (een kuub is een kubieke meter en is een ruimte van 1 x 1 x 1 meter).  Het verschil zit erin hoe je de kuub vol maakt, gooi je het hout los in een bak of stapel je het er netjes en compact in. Dit maakt een kleine factor 2 verschil. Dus 1 m3 haardhout gestapeld is ongeveer 2 x meer haardhout dan 1 m3 haardhout losgestort. Anders gezegd, 2 losgestorte m3 haardhout is hetzelfde als 1 m3 gestapeld haardhout.


Haardhout kopen gedroogd of zelf drogen ?

Om optimaal profijt te hebben van haardhout en het milieu niet te belasten is het van belang om uitsluitend droog haardhout te stoken. Nat haardhout geeft niet alleen veel overlast, het is schadelijk voor u en uw omgeving en geeft een bijzonder laag rendement. Wist u dat de energiewaarde (hoeveel warmte levert 1 kg. haardhout) significant afneemt als het vochtpercentage toeneemt ?  Zo leveren de meeste loofhoutsoorten zoals essenhout, eikenhout, berkenhout en beukenhout bij 15 % vocht ca. 4.2 kWh per kg. hout.  Neem je vers hout (50 % vocht) dan is de energiewaarde gereduceerd tot 2 kWh per kg. hout.  Kijken we puur naar rendement dan heb je van nat hout 2 x de hoeveelheid nodig om dezelfde warmteopbrengst te krijgen.  Anders gezegd, de waarde van droog hout is het dubbele van vers hout.


Haardhout kopen, bezorgen of afhalen?

Door de komst van haardhout gestapeld in paletten is het makkelijker geworden om haardhout efficient en veilig te vervoeren. De kosten voor het vervoeren van een relatief grote hoeveelheid haardhout zijn daarmee ten opzichte van “eigen vervoer” zeer concurrerend.  Paletten met haardhout van 1000 kg. laten zich alleen veilig vervoeren met een vrachtwagen. Waar het op aankomt is “de laatste 100 meter”.  Een goed afstemming over het levertijdstip, mogelijkheden maar ook onmogelijkheden voor het plaatsen zijn standaard bij Lignaco.com 


Haardhout kopen, welke houtsoort?

Heb je een grotere kachel of haard en stook je minimaal 3 blokken tegelijk dan denken veel mensen dat eikenhout het allerbeste haardhout is. Kijk je naar energiewaarde en het zou mogelijk zijn om eikenhout met 15 % vocht te kopen zonder tannines voor een redelijke prijs dan klopt dit. Echter om eikenhout droog en tanninevrij te krijgen duurt ca. 3 jaar !! Veel leveranciers pretenderen “ovengedroogd eikenhout” te leveren dit is echter nooit vrij van tannines en vrijwel zonder uitzondering niet goed droog.  Beukenhout heeft al deze nadelen niet en is in fantastische kwaliteit ovengedroogd leverbaar.


Voor een kleinere kachel of haard en maximaal 3 blokken tegelijk stoken adviseren we (ovengedroogd) berkenhout te gebruiken.  Dit brandt makkelijker dan essenhout en geeft bovendien een levendig vlammenspel.  Berkenhout zal nooit spatten, een groot voordeel als u een openhaard stookt. 


verzending in de benelux

Snelle levering, elke werkdag naar keuze

Het hele jaar droog haardhout

U komt geen seizoen zonder te staan

Veilig bestellen en betalen

Thuiswinkel Waarborg gecertificeerd